Najzanimljiviji sajt Balkana

kaktus puzeći đavo ili vražiji kaktus Stenocereus eruca FOTO: Pamela J. Eisenberg

Poluostrvo Baja California Sur (južna donja Kalifronija), koje se nalazi  na zapadnoj obali Meksika, dom je jedinstvene vrste kaktusa  "puzeći đavo" neki ga zovu i "vražiji kaktus", (lat. Stenocereus eruca) kaktusa koji se sam kreće...

Umesto da stoje uspravno kao i druge vrste porodice, kaktusa ovaj kaktus -"puzeći đavo" leži ravno na zemlji, i njegov vrh je blago odignut od zemlje i polako se kreće!

Kada stotine takvih "vražiji kaktusa" rastu zajedno u masivnoj koloniji, koje izgleda skoro  kao da ih je neko bezobzirno iseckao na komade i pobacao bez iikakvog reda.Kaktus "puzeći đavo" leži na tlu jer ima retku sposobnost (kao biljke) da puzi niz tlo. To čini tako što horizontalno raste na vodećem kraju, a istovremeno se uvija otpozadi te tako kako smo rekli polakose kreće-puzi po tlu

Sa donje strane stabljike ovog zaista neobičnog bizarnog kaktusa izrastaju novi koreni na rastućem kraju koji je kao nekakvo sidro, roz koje voda i hrana dolazi za biljku dok polako puzi.Dok zadnji deo "vražijeg kaktusa" se raspada i apsorbuje s zemljom, pretvarajući se u hranljive materije koje se vraćaju u biljku kroz korenje. Tako se puzavi đavo ubija sam sebe da bi se pomerio s mesta već i da bi preživeo kao biljka
kaktus puzajući đavo ili vražiji kaktus lat.Stenocereus eruca koji se sam kreće

Stopa rasta i putovanja koja se kreće od "đavoljeg kaktusa" zavisi od klime u kojoj raste. Na svom rodnom mestu, gde je klima vlažna i morska, putuje brzinom od dva metra godišnje.

Ali, kada se takvi kaktusi stave u predeo gde je vruće i sušno okruženje, rast kaktusa se zaostaje što usporava putovanje za oko 20 posto.

Zašto kaktus putuje je pitanje na koje naučnici za sada nemaju precizan stručni odgovor ali verovatno ima veze sa samim biološkim "ugrađenim kodom" za preživljavanjem.

Inače ovaj neobičan i zanimljiv kaktus "Puzavi đavo" raste u izolovanom delu zemlje gde nema stvorenja koja bi raširila njegov polen.

"Kaktus đavo" je tako evoluirao da se razmnožava aseksualno ili kloniranjem, gde se delovi kaktusa lome od osnovice kaktusa koja umire i raste ponovo samostalno kao nova biljka.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1