Najzanimljiviji sajt Balkana

zmija životinjaKineskog 60-godišnjeg seljaka koji je identifikovanu medijima kao Žang je ujela zmija otrovnica - ono što je jedino mislio tog trenutka da će ga spasiti je to da sam sebi odseče prst!...

Odnosno odseće svoj desni kažiprst! Kada je Žang to uradio odmah se zaputio u bolnicu u najbližem gradu udaljenom 80 km . Doktori, međutim, kažu da drastična mera nije bila uopšte potrebna.!


"Zmija od pet koraka" kako je nazivaju u kineskoj provinciji Džeđang ima opasnu reputaciju u ovoj provinciji. Mit o ovoj zmiju kaže, da kada vas ujede možete da napravite pet koraka pre nego što umrete njenog otrova.


Jamičarka od pet koraka možda nije izuzetno otrovna, ali je svakako opasna. Pripada porodici Deinagkistrodon acutus i naseljava područje severnog Vijetnama i južne Kine. Njen otrov je snažan hemotoksin, koji razara krvna zrnca i izaziva krvarenje, ali ga ne ubrizgava u velikoj količini. Veći primerci mogu da budu smrtonosni, tako da strah nije neopravdan.

Nije onda ni čudo što je Žang kada ga je zmija ujela za prst, mislio da mu je samo jedna mogućnost ostala – amputacija svog kaži prsta.

Po prijemu u bolnicu doktori nisu primetili nijedan teži simptom, bio je dobro, nije imao problema sa disanjem, glavobolje niti krvarenje iz desni, što su uobičajeni simptomi kada je u pitanju jak ujed zmije otrovnice

Štaviše, doktori ističu da je amputacija kažiprsta  posle ujeda ove zmije nije ni bila nepotrebna!
Žangu je dat protivotrov i rana je očišćena i previjena, a on poslat kući na oporavak. Nažalost, prst nije mogao da bude prišiven, jer ga je ostavio u planini gde ga je zmija ujela.

"Uopšte nije neophodno da se odseče deo tela. 'Zmija od pet koraka' nije toliko otrovna“, rekao je doktor Juan Čengda. Žang je doktorima rekao da je njegov komšija početkom godine umro od ujeda zmije pa se zato prepao i odsekao prst!

Prema savetima doktora australijske države Kvinslend (koja je dom nekih od najotrovnijih zmija na svetu), posle ujeda zmije najbolje je čvrsto previti ranu zavojem, što se manje kretati i pozvati hitnu pomoć ili da vas neko preveze u bolnicu.

Nikada ne treba ispirati otrov iz rane, jer pomoću njega doktori mogu da identifikuju vrstu zmije i što pre daju odgovarajući protivotrov.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1