Najzanimljiviji sajt Balkana

Planeta Mars
NASA svemirski rover (Curiosity) Kjurioziti skuplja već dugi niz godina, uzorke s površine crvene planete - Mars.  Ovih dana  konačno naučnici su objavili da su na Marsu otkriveni dokazi o postojanju nekog oblika života....
to jeste, nekoliko organskih jedinjenja, kakva postoje na Zemlji.

Osim toga, naučnici su nakon merenja nivoa metana u atmosferi Marsa, konačno potvrdili da se tamo definitivno nešto čudno događa, kao i da misle da znaju o čemu je reč, piše Science Alert.

"Oba otkrića predstavljaju veliki prodor u astrobiologiji", tvrdi profesor Inge Loes ten Kate, geolog sa Univerziteta u Utrehtu.

"Ti rezultati nam ubedljivo ukazuju na dugo očekivano otkriće organskih komponenti na Marsu!"

Rezultati geološke analize materijala koje je Kjurioziti sakupio na Marsu, omogućavaju dublju analizu i razumevanje organske hemije 300 miliona godina starih blatnih stena u dva odvojena dela kratera Gejl.

Pronađeni uzorci sadržali su 2- i 3-metiltiofen, metantiol i dimetilsulfid. Imena tih hemikalija možda ne znače mnogo većini od nas, ali areolozi (geolozi za Mars) smataju da one predstvaljaju nagoveštaj da je organski hemijski sastav tih stena skoro identičan onima na Zemlji.

"Na osnovu ovih novih otkrića, Mars nam govori da bi trebalo da još intenzivnije da nastavimo da tragamo za dokazima života na toj planeti", kaže Tomas Curbuhen iz Direktorata za naučne misije NASA u Vašingtonu.

"Potpuno sam uveren da će naše sadašnje i planirane misije doneti još novih otkrića na Crvenoj planeti, koja oduzimaju dah", zaključio je on.

Što se "misterioznog" metana na Marsu tiče, tom gasu je potrebno nekoliko stotina godina da se razloži u prisustvu UV svetla, što na Marsu nije slučaj. Talasi metana nestaju kako se pojavljuju, štu ukazuje da gas negde "tone".

"Ovo je prvi put da smo primetili da se proces povezan sa metanom ponavlja, što nam daje trag u nastojanju da to razumemo", rekao je vođa drugog tima naučnika Kris Vebster iz Nasine Laboratorije za mlaznu propulziju.

"Dugotrajni rad Kjurijozitija nam je omogučio da uočimo šemu po kojoj se to 'disanje' odvija", zaključio je on.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala