Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: igla epruveta
Otrov sredozemne škorpije (Leiurus quinquestriatus) jedne od najopasnijih škorpija na svetu može da bude smrtonosan, ali može doneti i milione dolara vlasniku....

Sredozemna žuta škorpija (Leiurus quinquestriatus) odnosno, njen otrov je najskuplja tečnost na svetu - njena vrednost je 39 miliona za samo 3,78 litra.!

Čak i ako biste imali novac, ne biste mogli samo da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama.

Konrketno na primer za 130 dolara biste dobili samo kap koja je manja od zrna šećera. Razlog je veoma jednostavan: veoma je teško doći do ovog otrova

Kako bi se dobila ova dragocena tečnost otrov mora da se izvlači ručno, a samo jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova. Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litra tečnosti.
Sredozemna žuta škorpija (Leiurus quinquestriatus)
Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čoveka, ali sasvim sigurno izaziva bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plena, odbrane od mogućih pretnji i podjarmljivanja partnera tokom parenja. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač "Venomtech" farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom lekova, Stiv Trim jedan od je nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži tone korisnih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksins, na primer, je savršene veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mesta na kome se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više njenih koristi, što znači da potražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala