Najzanimljiviji sajt Balkana

Podzemni okean  Jupiterovog satelita "Evropa" sadrži natrijum-hlorid, odnosno običnu so! Onu običnu so koju mi ljudi koristimo u ishrani i koja se nalazi u morskim vodama na našoj planeti!...

Ovo su nalazi su novih svemirskh istraživanja, nalazi sugerišun da vodeni sistemi Zemlje i jupšiterovgo satelita "Evrope", imaju više sličnosti nego što su do sada mislili naučnici i NASA

Podzemni okean za koji se smatra da je ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“, verovatno je sličan morima na Zemlji.

Teleskop "Habl" detektovao je, na površini satelita "Evrope", prisustvo soli to jest, natrijum hlorida. Natrijum-hlorid na "Evrop" naveo je istraživače na zaključak da ima više sličnosti između vodenih prostranstava na Jupiterovom satelitu i na našoj planeti.

Nalazi ispitivanja su detaljno opisani u novoj studiji koju su vodili istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju i objavljeni su u časopisu "Science Advances".


Inače, spoljašnost „Evrope“ je prekrivena ledom, ispod koje, najverovatnije postoji veliki slani okean.

Naučnici su, skeniranjem potvrdili prisustvo natrijum hlorida i na ledenoj površini „Evrope“ još 2017. godine. Ipak, novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz ispod površine  tj podzemnog okeana.

Pre ove studije, naučnici su verovali da je magnezijum-sulfat, koji se obično koristi u solima za kupanje, bio prisutan u vodi "Evrope".

Sa novim nalazima, istraživači navode da su sigurni da je natrijum-hlorid prisutan u okeanima satelita narandžaste boje, poznatog po glatkoj površini, ali nije jasno da li dominira, odnosno, kolike su njegove količine u odnosu na ostala jedinjenja.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1