Najzanimljiviji sajt Balkana

policajac statua iz Minska
Sa beloruskom policijom nema šale to je dobro osetio prošle nedjelje 16-godišnji učenik iz Minska, koji je bio primoran da se izvini statui policajca iz vremena ruskog carstva, koju je u igri ošamario!...

Učenik, kojeg je policija identifikovala samo kao Arsenija, uhvaćen je kako zadaje udarac statui tokom šetnje kroz centar grada 14. novembra. Zatim se okrenuo i osmehnuo prijatelju u trenerci.

Međutim, ako je mislio da će se izvući sa takvim ponašanjem, pogrešio je – uvek budno osoblje Vojnog odreda 5448 pratilo je situaciju iz blizine.

Šamar je zabeležen nadzornom kamerom i isečak je postavljen na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na snimku se vidi kako se policijski automobil odmah zaustavlja pored puta kako bi se suprotstavio nesavesnim mladićima. Kamera zumira na logotip Ministarstva unutrašnjih poslova – dva mača koja se ukrštaju iza štita ukrašenog zvezdom – kao napeta filmska podloga.

"“Uhapsili smo dotičnog delinkventa, saslušali ga i napravili izveštaj", kaže predstavnik policije.

Sledećeg dana, Arsenij se vraća pred statuu, koja prikazuje policijskog službenika iz 19. veka sa podšišanom bradom, čeličnog pogleda, kako bi se iskreno izvinio.


"Ova statua ima svoju istoriju, a moji postupci su to mogli da oskrnave", kaže on u snimku. "Iskreno mi je žao"

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova, ova situacija je bila pobeda u sprovođenju zakona koji oslikava ponosnu tradiciju pružanja usluga beloruskom narodu.

#Mislio je da će sve ostati neprimećeno" napisalo je ministarstvo u svojoj izjavi. "Kako naivno… Vojni odred 5448 reagovao je u trenutku i profesionalno."

Ovo nije prvi put da je statua, koja je otkrivena u martu 2017. godine u znak obeležavanja stogodišnjice beloruske policije, bila vandalizovana ili iskorišćena za političke podvige.

U martu 2017. godine, umetnik Vjačeslav Kasinerava dobio je novčanu kaznu nakon što je bacio omču oko statue u znak protesta protiv policijskog tretmana političkih demonstranata.

U martu, članovi lokalne lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) grupe bili su kažnjeni zbog postavljanja posude sa cvećem u duginim bojama pored statue.

U izjavi ministarstva se ističe da je cilj kazne učeniku, odnosno čin izvinjenja statui, da ljudi razmisle dva puta pre nego što u budućnosti pokušaju da ukaljaju ugled beloruske policije.

“Možda mu reči izvinjenja policajcu pomognu da obuzda smelu nepromišljenost i popravi odnos prema zakonu”, saopštilo je ministarstvo o Arseniju.

izvor:B92Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1