Najzanimljiviji sajt Balkana


Lutke (larve) leptiri su laka meta za razne grabežljivce. Kada vidite početnu fazu larve (lutke) leptira "Mechanitis polymnia" pomislili biste odmah da je to neki komad zlatnog nakita ali ne to je živo biće!...

Stanište ove neobične "zlatne" ("hromirane") larve leptira  "Mechanitis polymnia", koja u ranoj fazi razvoja izgleda kao komad nakita od najsjajnijeg zlata, su steništa džungla Centralne i Južne Amerike, pa sve do Meksika i Amazonskih kišnih šuma.

Ovi insekti leptiri posle metamorfoze ne izgladaju naročito zanimljivo, imaju tigrastu šaru na krilima raspona 65 do 75 milimetara.

Međutim pre toga su pravi ukras šume i kuća i ruralnim predelima. Svojom taktikom, kako kažu naučnici, ne privlače pažnju grabljivica već ih ometaju i obeshrabruju njihove pokušaje da se približe.


Međutim, njihove larve lutke su doslovce čisto zlato. Pa, ne baš bukvalno, ali izgledaju baš kao najsjaniji zlatni nakit koji je okaćen na nekoj biljci, vise čak i na zidovima kuća u ruralnim područjima. To je prirodni mehanizam odbrane i veoma je efikasan.

"Njih je u stvari jako teško uočiti u prirodi, imajući u vidu kako se svetlost prelama" kaže jedan od vodećih svetskih stručnjaka za leptire doktor Kit Vilmot.

Smatra se da blještava gotovo zlatna ili ako hoćete hromirana površina ove larve leptira "Mechanitis polymnia" jako dobro kamuflira larve jer na suncu mogu da izgledaju kao kapi vode ili snopovi svetlosti koji se probijaju kroz lišće. Takođe, ptice, pauci i gmizavci oklevaju kada vide svoj odraz, misleći da je on pretnja.

Nasuprot izgledu i mitovima na internetu ove nestvarne čaure ne sadrže metalne čestice, niti su se koristile kao valuta, već se sastoje od hitina, materijala koji, između ostalog, čini riblje krljušti.

Ova faza razvoja traje svega nedelju dana posle čega leptiri ni na jednom delu tela ne zadržavaju metalik zlatnu boju
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1