Najzanimljiviji sajt Balkana


Rusija planira uspostaviti Mesečevu koloniju (bazu na Mesecu) do 2040. godine, saopštila je u sredu federalna svemirska agencija " Roscosmos." nakon razgovora o dugoročnom svemirskom programu Rusije zemlje...

Buduća baza Rusije na Mjesecu funkcionisaće na "lokalnim resursima" i imaće 3D-štampane objekte koji će omogućiti smeštaj i podršku velikim stalnim posadama, otkrila je ruska svemirska agencija Roscosmos.

Ruske ambicije da osnuju bazu na Mjesecu nisu tajne, ali malo se zna o tome kako bi ti objekti trebali izgledali.

U nedjelju, Roscosmos je bacio malo svetla na to pitanje, rekavši da će projekti za lunarnu izgradnju početi nakon niza kraćih misija s ljudskom posadom.

Prva faza predviđa pokretanje modula za orbitu oko Meseca, kako kaže Nikolaja Sevastianova, šef ruske federalne raketne i svemirske razvojne korporacije TsNIIMash

Druga faza će, kako se izveštava u medijima, uključivati upućivanje prve misije sa posadom na Mesec i početak izgradnje dugoročne baze između 2025. i 2034. godine.

Treća faza programa predviđa dovršetak izgradnje baze do 2040. i uspostavljanje “integriranog osoblja sistem za istraživanje Meseca.

Izgradnja kolonije Meseca trebalo bi da počne krajem 2025. godine, javila je državna novinska agencija RIA Novosti, navela je Jevgenija Mikrina, glavnog ruskog dizajnera svemirskih programa sa ljudskom posadom, kako je rečeno tokom predstavljanja nacrta lunarnog programa u sredu.


Dmitrij Rogozin, šef Roscosmosa, izjavio je da će konačni dokument za lunarni program biti završen do kraja februara 2019. godine.

"Svemirske mesečeve nastambe velikih dimenzija biće instalirane pomoću lokalnih resursa i aditivnih tehnologija”, kaže svemirska agencija "Roscosmos", pozivajući se na jednu od najnovijih metoda 3D štampanja

Otprilike u to vreme, lunarna baza biće opremljena naučnom opremom za spašavanje života, što će omogućiti većoj svemirskoj posadi da preživi u Mesečevom okruženju.

Trenutni ruski lunarni plan je razviti novo pokretno lunarno vozilo za teška dizanja u sledećih otprilike 10-ak godina i iskoristiti ga za stvaranje trajne baze na površini Meseca.

"Roscosmos" svemirska agencija je udružila snage sa svemirskim agencijama drugih zemalja na platformi Lunar Orbital Platform-Gateway, projektu izgradnje svemirske stanice s posadom koja kruži oko Meseca.

Gateway bi služio kao relejna tačka za misije na Mesec ali i u dalje misije, a na njoj bi se letelica mogla napuniti gorivom. Prema planu Rusija je trebala osigurati nekoliko modula za stanicu, ali je to ostalo "u vazduhu da visi" nakon što je Roscosmos prošle godine doveo u pitanje tu saradnju.

U to vreme, voditelj agencije Dmitrij Rogozin se požalio kako SAD žele da Rusija "igra drugu violinu" u tom projektu.

Druge zemlje su se već pridružile trci na zemljin satelit Mesec. Podsećamo vas da je u januaru  ove godine, kineska letelica Chang’e-4 spustila na tamnu stranu Meseca (o ovo događaju smo pisali ovde na našem sajtu). Rover je sletio u krater Von Kármán, gde će meriti i prikupljati naučne podatke o nastanku i istoriji našeg satelita  Meseca
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1