Najzanimljiviji sajt Balkana

Aleksej ovcin i Nik Hejg astronauti
Ruski kosmonauti su prvi put odštampali u svemiru tkivo živih organizama, nakon što je njihov prvi napor propao zbog nesreće sa Sojuz kapsulom.....

 

Koristeći bioprinter koji je izradila medicinska kompanija Invitro, istraživač i kosmonaut Oleg Kononenko, odštampao je ljudsko tkivo hrskavice i štitnu žlezdu glodara, navodi Parabolic Arc

Cilj je da se vidi kako mikrogravitacija svemira utiče na razvoj tkiva živih organizama i organa, s idejom da će u budućnosti ljudi putovati u svemir.

Eksperiment je trebalo da se desi u oktobru 2018. godine, ali je letelica "Sojuz MS-10", koja je nosila kosmonauta Alekseja Ovčinina i bioprinter, pretrpela neuspeh, prisiljavajući posadu na prekid.

Ovčinin kao i astronaut Nik Hejg su pobegli bezbedno, ali štampač je pretrpeo značajna oštećenja. Brzo je pripremljena rezerva i nova posada, uključujući i Kononenka, koji su obučeni za korišćenje bioprintera.

Ponovo su počeli sa radom 3. decembra na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a eksperiment sa bioprinterom počeli su ubrzo nakon toga.

Roskosmos, ruski ekvivalent NASA-i, retko sarađuje sa privatnim kompanijama, ali c´e u budućnosti početi da to čini mnogo više. NASA takođe planira bioprint eksperimente u prvoj polovini 2019. godine, ali Rusija može da se pohvali da je to prva uradila.

Sada kada su odštampana prva tkiva živih organizama, sledeći korak je da se vidi kako je mikrogravitacija u Međunarodnoj svemirskoj stanici uticala na njihov razvoj.

Biološki materijal odštampan u svemiru već je vraćen na Zemlju na Sojuz MS-09, 20. decembra (zajedno sa NASA-inim astronautom Serenom Aunjon, nemačkim astronautom Aleksandrom Gerstom iz Evropske svemirske agencije i ruskim kosmonautom Sergejem Prokopjevim).

Roskosmos je izjavio da će rezultati testa biti objavljeni negde u januaru 2019. godine.

Izvor:b92

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1