Najzanimljiviji sajt BalkanaHitlerovo zvono ostaće u selu selu Herkshajm am Berg
Protestantska crkva u selu Herkshajm am Berg na zapadu nemačke zadržaće zvono posvećeno Adolfu Hitleru, kao podsetnik.... na nacističke zločine, odlučile su lokalne vlasti.

Seoska uprava izglasala je da se u protestantskoj crkvi u selu Herxheim am Berg koje broji 700 ljud, zadrži bronzano zvono iz 1934. godine teško 240 kilograma posvećeno Adolfu Hitleru.

Zvono na kome je ugraviran kukasti krst i natpis "Sve za domovinu - Adolf Hitler" treba da služi "pomirenju" i treba da bude i memorijal protiv "nasilja i nepravde", navela je uprava sela u odluci usvojenoj sa 10 glasova za i tri protiv.

Na ploči ispred crkve biće pomenuta posebnost ovog "nacističkog" zvona. Lokalni odbornici su tako odbili ponudu regionalnih vlasti da se zameni sporni predmet.

Za zvono sa spornim natpisom saznalo se u javnosti prošle godine i privuklo je veliku medijsku pažnju u Nemačkoj.


Tadašnji gradonačelnik Ronald Beker koji se zalagao da se zvono zadrži bio je primoran da podnese ostavku prošle godine posle izjave da nacistički period nije bio u potpunosti loš.

Novi gradonačelnik Georg Velker rekao je da je zajednici potrebna jasnoća da zna u kom pravcu žele da idu.

On je predstavio studiju u kojoj se zaključuje da zvono ima vrednost kao spomenik i da kao takvo treba da bude klasirano i izloženo u muzeju ili ostavjeno tu gde je. Uklanjanje zvona bilo bi uskraćivanje "odgovarajuće i prosvećene kulture sećanja", navodi se u studiji.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala