Najzanimljiviji sajt BalkanaILUSTRACIJA: šišmiš slika
Verovali ili ne Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše!....

"To je prvi takav znak u svetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove", saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona,preno je zanimljivu vest portal Radiosajrajevo

Zanimljivi ali i neobični znak je postavljen s obe strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Znak za šišmiše su postavili članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.
šišmiš saobraćjani znak  u dolini Krivaje Bosna i Hercegovina
                                            (kliknite za uvećanje na sliku)
Kako je objašnjeno, znak za šišmiše, je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima.


Prema mišljenju članova Centra, verovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veće budući da je nedavno postavljena javna rasveta, sa „bespotrebno jaki osvetlenjem“.

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala