Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: deca uniforme kina
Škole u Kini su počele kineskoj javnosti da  promivišu  "pametne uniforme" odnosno školske uniforme sa čipovima, koji se mogu koristi
 ....

za lakše praćenje prisustva nastavi kao i samo kretanja učenika- đaka

Kako se zamišlja, učenici koji budu nosili ovakve "čipovane školske uniforme" biće na neki način zaštićeni i moći će se prattiti.

Nadležni u školi moći će primati zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima

Više od deset škola na jugozapadu Kine u provinciji Gujidžou i autonomnom regionu Guang Sidžang, uvele su te uniforme u školski program.

Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima, objasnio je Lin Cungvu, direktor jedne od tih škola u provinciji Gujidžou.

Od jeseni 2016. godine, više od 800 učenika u toj školi nosi takve uniforme.

Prema navodima tehnološke kompanije Gujindžou Guanju koja se bavi tehološkim delom u izradi tih uniformi, ukoliko učenik izađe iz škole bez dozvole, aktivira se automatski zvučni alarm.


Uz pomoć opreme za prepoznavanje lica koja je ugrađena na ulazu u školu, alarm bi se oglasio i u slučaju da učenici zamene uniforme.

U predeo ramena uniformi ugrađena su dva čipa koja mogu da istrpe temperature do 150 stepeni i 500 pranja, kazao je Juen Bičang, vođa projekta te kompanije.

Međutim, kako se navodi, ova praksa mogla bi da izazove zabrinutosti za privatnost, ako se uzme u obzir činjenica da taj sistem može da locira učenike čak i u vreme koje nije predviđeno za nastavu.

"Biramo da ne proveravamo tačnu lokaciju učenika u vannastavnom periodu, ali kada učenik nije tu i ne dolazi na časove, uniforma nam pomaže da ga lociramo", kazao je Lin i naglasio da se od uvođenja uniformi u sistem školstva, znatno povećao broj prisustva nastavi.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1