Najzanimljiviji sajt Balkanamjos će uskoro postati najvisa zgrada na svetu- norveška
U Norveškoj kada se otvori u gradu Brumunddalu najviši neboder od drveta Mjøstornet, sledeće godine u martu 2019, nadvisiti će svog suparnika, zgradu "Treet"...


Konstrukcijski okvir najvišeg nebodera od drveta na svetu, je ekološki prihvatljiv i otporan na vatru što je i jedna od najbitnijih stavki prilikom ove gradnje) na vatru.

"Drveni neboder Mjøs" ( norv.Mjøstornet) biće smešten u blizini istoimenog jezera koje se nalazi oko 100 kilometara severnije od Osla .

Precizno, najviši neobder od drveta kada bude preuzeo titilu najvišeg biće visok 85,4 metra, imaće 18 spratova i prostiraće se na površini od 8.000 kvadratnih metara.
mjos najvisa zgrada na svetu uskoro norveška unutrašnjost
Od 3-7 sprada drveni neboder(zgrada) će imati kancelarije, dok su etaže 8-11 predviđene za hotelski sadržaji. A od 12 do 18 sprata će se nalaziti luksuzni veliki apartmani

Ukupna vrednost odnos cena izgradnje budućeg najvišeg drvenog nebodera na svetu je 450 miliona norveški kruna ili oko 45.91 miliona evra.


Investitori kažu da se uz korištenje drva, koje je obnovljiv materijal, može redukovati zastupljenost ugljen-dioksida, suprotno od betona koji je osnovni materijal stambenih zgrada u gradu.

"Drvna gradnja nam pomaže da dišemo u boljem svetu" rekao je preduzetnik Artur Bučardt, dodajući da je započeo projekt jer je bio inspiriran pariskim klimatskim sporazumom.

Graditelji kažu da će "drvena zgrada" biti otporna na vatru jer je drvo laminirano lepkom i možeda izgori jedino ako je kontinuirano izloženo vatri.

Kada se otvori u martu 2019, neboder će nadvisiti svog suparnika, zgradu "Treet" (na norveškom drvo) koja je visinom od 49 metara držala rekord kao najviša drvena građevina na svetu.

Ona se nalazi se u Bergenu, a kako je nastla, pogledajte u snimku:

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala