Najzanimljiviji sajt Balkana

Mural (reljef) za koji se smatra da je star 3.800 godina otkrili su arheolozi u Peruu. Arheolozi u severnom Peruu pronašli su drevni reljef iz izgubljene civilizacije Karal, saopštili su zvaničnici....

Mural (reljef), je otkriven u ponedeljak, pronađen je u javnoj ceremonijalnoj zgradi na lokalitetu Vichama, severno od Lime.Lokacija Vichama nalazi se u provinciji Huaura u modernom Peruu, oko 150km (90 milja) severno od prestonice Lime.


Tim arheologa naišao je na mural na kome je prikazana žaba sa ljudskim likom čije su prednje noge oko glave čoveka.

Dr Ruth Shadi Solis, direktor Arheološke zone Caral (ZAC), smatra da scena predstavlja "dolazak vode" kroz kišu.

Ona kaže da su u andskoj civilizaciji krastače predstavljale vodu i kaže da lice ispod nje predstavlja ljude koji čekaju da kiše daju kontinuitet života.

Drugi prikaz pronađen u blizini prikazuje četiri ljudske glave sa zmijama koje ih okružuju i čini se da je seme sa licem. piše BBC

Arheolozi kažu da je u andskim civilizacijama žaba predstavljala vodu, a lice ispod nje predstavlja čoveka koji čeka kišu kako bi nastavio život.

Iskopavanja u Vićami poćela su 2007. godine i taj lokalitet neprestano otkriva nove inforamcije o drevnoj civilizaciji, kao što su napredni plan grada i arhitektura. Stručnjaci veruju da je to bila drevna poljoprivredna i ribolovna zajednica.

Smatraju ga jednim od najvažnijih populacijskih centara iz civilizacije Caral, poznatih i kao Norte Chico, za koji se smatra da datira još od 5.000 godina.

Veruje se da je Karal najstarija civilizacija u obe Amerike i da datira još iz 3.000 godine pre nove ere, a misteriozno je nestala oko 1.600. godine pre nove ere.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1