Najzanimljiviji sajt Balkana


3D najduži štampani most
U kineskom gradu Šangaju je pre par dana otvoren najduži betonski "štampani" pešački most na svetu.Ovaj zanimljivo građeni most nastao je... tehnologijom 3D štampe izgradio tim s Univerziteta arhitekture Cinghua u Pekingu.

Šangaski 3D "štampani betonski most" je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara.Sam most se nalazi u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama.


Projektovao ga je profesor Su Veiguo s Univerziteta Cinghua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podeljeni na 68 jedinica.


Betonske komponente štampane su pomoću dve "robotske ruke", a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 radnih sati. Prema procenama, u poređenju s konvencionalnim procesom gradnje, napravljena je ušteda od 33%

Pre početka izgradnje ovog najdužeg "štampanog"mosta, napravljen je manji model za testiranje projekta i za dokazivanje da može izdržati pešake koji prelaze i zadržavaju se na celokupnoj površini mosta.

U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomeranja. Inače, prvi betonski most na svetu izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1