Najzanimljiviji sajt Balkana

Žan Žak Savin na svom buretu bordu Atlanski okean

Francuz Žan-Žaka Savin (72) je juče dana završio je svoje putovanje preko Atlantika u buretu. Svoju pomorsku avanturu- putovanje završio je nakon...

122 dana i 9 sati provedenih u kapsuli u obliku bureta uspeo da pređe ovaj put.

Avanture Žan-Žaka Savina, o kome je on svakodnevno objavljivao novosti na svom profilu na Fejsbuku, pratilo je više od 23.000 ljudi.

Posle četiri meseca od kada je 26. decembra 2018. krenuo sa Kanarskih ostrva zapadno od Afrike, konačno je objavio juče  da je njegova misija završena.

Savin je objavio da se trenutno kreće ka Floridi u nameri da pronađe brod koji će ga vratiti kući s time je i zvanično prešao Altlanski okean u buretu!Jean-Jacques Savin je inače penzionisani vojni padobranac i pilot, u početku se nadao da će putovanje trajati tri meseca, ali su hiroviti vetrovi usporili njegov napredak.


Međutim, Savin, zaključan u "brodu buretu" dugačkom tri metra, širokom 2,10 metara sa šest metara kvadratnih životnog prostora nije bio obeshrabren u svom naobičnom poduhvatu.
Žan Žak Savin unutrašnjost bure broda foto:AFP / Georges Gobet
U satelitskom telefonskom pozivu tokom aprila, rekao je da mu uopšte nije dosadno, jer je iskusio taj osećaj slobode. Svakodneva rutina plovidbe ostavljala mu je dovoljno vremena da uživa u "veličanstvenim izlascima i zalascima sunca" i dozvoljavala mu da se divi bogatstvu okeana.

U svom malom „buretu“ je imao  i prozor na podu kroz koji je mogao da posmatra ribe.

Žan-Žak Savin se 2015. godine popeo na Monblan i osvojio drugo mesto na francuskom prvenstvu u trijatlonu. Po povratku u Francusku, ovaj zaljubljenik u neobične poduhvate, najavljuje da planira da prepliva Lamanš.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1