Najzanimljiviji sajt Balkana


ultima tula ima dve sfere
Ultima Tula, se nalazi oko 6,5 milijardi kilometara od Sunca, u Kajperovom pojasu i ono pluta u svemiru kao svemirsko telo sastavljeno od dve sfere!...

 

Ove dve sfere su koje izgledaju kao da su se slepile liče pomalo kad se gleda na pravog Sneška Belića, saopštila je NASA, čija je sonda "New Horizons" prva letelica koja se približila tom telu.

Naučnici su 31. decembra prošle 2018. godine saopštili da Ultima Tula prema jednoj slici, liči na zrno kikirikija ili čunj za kuglanje. NASA je navela da je dobila jasniju sliku nebeskog tela navodeći da "više nije u pitanju čunj, već pre jedan Sneško Belić".

Prema ranijim rudimentarnim slikama, Ultima Tule je izduženo telo oko 33 km veličine to jest, dimenzija 35 x 15 kilometara koje se rotira, mada naučnici još ne znaju kojom brzinom.Ultima Tula pun krug napravi posle oko 15 sati. Većoj sferi (objektu) astronomi su dali ime Ultima (19 kilometara), a drugoj, koja je manja oko tri puta, imeTula(14 kilometara)


ultima tula dve sfere (slika desno gledao kroz kolor pizmu)

Tim astronoma i naučnika NASA-e kaže da su se dve sfere verovatno pridružile jedna drugoj još od formiranja solarnog sistema, navodeći da su ova dva svemirska tela-sfere ne sudaraju već su blizu jedna drugoj kao "dva automobila kada se sudare blatobranima".

Jeff Moore, vođa tima za geologiju i geofiziku Nev Horizons. "Proučavanje Ultima Tule pomaže nam da shvatimo kako se formiraju planete - i one u našem solarnom sistemu i one koje kruže oko drugih zvezda u našoj galaksiji."

Posmatranja Ultima Tule bi trebalo da pruže nova znanja o Kajperovom pojasu, oblasti na obodu Sunčevog sistema iza Neptuna u kojem se nalaze stotine hiljada nebeskih tela.

"U narednim mesecima, New Horizons letelica će preneti stotine podataka na Zemlju, a mi ćemo pisati nove priče o zanimljivom i nadasve neobičnom svemirskom telu-sferi "Ultima Tule" - i Sunčevom sistemu", rekla je Helene Vinters, voditelj projekta Nev Horizons.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1