Najzanimljiviji sajt Balkana

manastir iz 12 veka bernard de clairvaux prenešen u SAD  foto: findagraveDrevni španski manastir iz 12. veka, "Manastir Majke Božje Kraljice Anđela" je najstarija građevina u Severnoj Americi, i nalazi se u Majamiju, na Floridi i to sve .... zahvaljujući medijskom magnatu Vilijemu Randolfu Herstu, koji ga je preneo iz Španije.

Gradnja manastira trajala je od 1133. do 1141. godine, stigla je pre nešto manje od jednog veka u SAD zahvaljujući Vilijamu Randolfu Herstu, vlasniku više od 30 novina, za koje su, između ostalih, pisali i Mark Tven i Džek London.

Herst, koga smatraju i ocem žute štampe, bio je inspiracija Orsonu Velsu za lik glavnog junaka u kultnom filmu Građanin Kejn.Manastir Majke Božje Kraljice Anđela sagrađen je u Segoviji, a početkom 19. veka monasi su ga napustili. Ceo kompleks oko manastira je zapaljen i prodat, a imanje pretvoreno u žitnicu.


Medijski magnat je kupio manastir 1925. godine i preneo ga rastavljenog na delove u 11.000 sanduka u Sjedinjene Države.
Vilijam Randolf Herst je preneo ceo manastir brodom u sad   foto:WIKIMEDIA
Ubrzo pošto je ogromna pošiljka iz Španije stigla u Njujork, Hersta su zadesili ozbiljni finansijski problemi. Sanduci su ostali u skladištu u Bruklinu 26 godina.

Godinu dana posle Herstove smrti, dvojica preduzetnika su 1952. godine otkupili „pošiljku“ sa namerom da je pretvore u turističku atrakciju na Majami Biču. Poduhvat rekonstrukcije manastira trajao je 19 meseci. Prema oceni magazina Tajm iz 1953. godine, bila je to „najveća slagalica u istoriji“.

Pukovnik Robert Pentland Junior, multimilioner, bankar, filantrop i donator mnogih crkava, otkupio je manastir 1964. godine i predao ga biskupu Floride.

Danas je ovaj manastir župna crkva Svetog Bernarda od Klervoa na jugoistoku Floride u kojoj se redovno održavaju službe na engleskom i španskom jeziku.

izvor:Tanjug / zanimljivosti dana.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1