Najzanimljiviji sajt Balkana

bebaPokušaj da detetu date ime po đavolu to jest, (Lucifer) ne nailazi na odobravanje na Islandu, naročito ako je reč o drugoj takvoj situaciji za samo nekoliko meseci...

Jedna od neobičnih stvari je i da Islanđani retko imaju prezimena, već koriste patronimski sistem - deca uglavnom uzimaju očevo ime i dodaju na njega "son" (sin) ili "dottir" (ćerka)


Iz islandske Komisije za odobravanje imena navode da neće dozvoliti Lucifera u zvaničnom registru, prenosi islandski javni servis. Kako kažu, to je "jedno od imena đavola i dete bi moglo da ga se stidi" u budućnosti.


Komisija se sa sličnim zahtevom suočila i u novembru, kada je zabranila ime Lucifer zato što "satanističkim asocijacijama" krši odredbe Zakona o imenima. Oni ističu da je ime Lucifer odbijeno i zbog toga što islandsko pismo nema slovo "c", preneo je list Morgunbladid.

Novi pokušaj da se ime piše koristeći "s" umesto "c" takođe je prošao neuspešno. Inače, Komisija za odobravanje imena je samo jedna u nizu institucija koje se bave očuvanjem islandske tradicije.

U ovom slučaju oni osiguravaju da lična imena budu u skladu sa pravilima islandskog jezika, koji se veoma malo promenio još od srednjeg veka.

Dugogodišnja politika minimalizovanja uticaja stranih jezika važi i za reči koje se koriste za nove oblike tehnologije, pa čak i za imena konja.Međutim, komisija se proteklih godina suočavala i sa dosta kritika.

Džon Gnar, bivši gradonačelnik Rejkjavika i bivši ministar pravde Olof Nordal izjavili su da su pravila o imenima zastarela i često nedosledna.Tako se, na primer, slučaj majke kojoj nije dozvoljeno da ćerku zove Blaer vukao godinama, a o njemu su pisali i mediji izvan Islanda.

Lingvista Johanes Bjarni Sigtrijgson izjavio je za sajt lista Rejkavik Grapevine da je često veoma teško tumačiti Zakon o imenima. Ipak, on smatra da bi bez njega "islandska patronimska tradicija mogla da nestane za samo nekoliko decenija".Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1