Najzanimljiviji sajt Balkana

Kregsajd prva na svetu električno osvetljena kuća pomoću hidroelektrane FOTO:Wikipedia

Cragside (Kregsajd) je seoska kuća u blizini grada Rotburi u Engleskoj sagrađena je davne 1869. godine,bila je prva na svetu kuća koja je imala električno osvetljenje....

to jest. bila osvetljena pomoću hidroelektrane.

Skoro 10 godina pre nego što je Tomas Edison počeo da radi na pronalasku inkadescentne sijalice, seoska kuća Cragside (Kregsajd) bila je u potpunosti osvetljena električnom energijom.!U to vreme nije postojala nacionalna električna mreža na koju biste mogli da se priključite.

Ukoliko ste želeli struju, morali ste sami da je generišete. Međutim, većina ljudi nije imala tehnološko znanje ili želju da osvetli svoje kuće, a čak i da su neki od njih želeli, mnogi nisu imali dovoljno novca.
Cragside Originalni cilindri mašina hidroelektrane foto:north news & picturesLtd.Vilijam Armstrong industrijski magnat, naučnik, filantrop i izumitelj hidraulične dizalice. Zajedno sa arhitektom Ričardom Normanom Šouvom, Vilijam Armstrong je izgradio Kregsajd (engl. Cragside), velelepnu vilu u stilu dinastije Tjudor smeštenu na padinama malenog brda nedaleko od Rotburija

Lord Armstrong je potom opremio kuću raznim zanimljivim izumima poput perionice na vodeni pogon (rane verzije mašine za pranje sudova), hidrauličnim liftom, hidroelektričnim roštiljem i mnogim drugim aparatima neuobičajenih za to vreme.

Da bi napajao sve ove mašine, Armstrong je zakopao nekoliko malih potoka u tom području kako bi stvorio ukupno pet rezervoara. Na jednom od njih je instalirao hidraulični motor koji je pokretao mnoge mašine u njegovoj kući.
Cragside Arhimedov vijak koji je stvarao struju   FOTO :north news & picturesLtd.
Prva osvetljena prostorija u kući bila je galerija. Samo jedna lučna lampa visila je sa plafona. Kasnije je cela kuća bila osvetljena.

Kuća i danas sadrži mnoge uređaje za uštedu energije, kao i one koje je dizajnirao sam Lord Armstrong. Posetioci takođe mogu da posete Elektronsku sobu, gde su njegovi eksperimenti ponovo stvoreni za svremenu publiku.

izvor:nacionalna geografija / zanimljivostidana.com


Poglejdate video:
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1