Najzanimljiviji sajt Balkana

Leonardo Da Vinci
Slavnom Leonardo da Vinčiju je mana na oku pomogla da slika genijalno, pokazuju najnovija istraživanja! Renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i  slikar Da Viči je ...


imao egzotropiju odnosno jednu vrstu škiljavosti.

Pa je tako moga je da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan


Leonardo Da Vinci jedan od najslavnijih svetskih slikara, imao je povremenu egzotropiju, vrstu oštećenja oka gde jedno oko beži prema van, kaže se u istraživanju objavljeno u četvrtak u časopisu JAMA.

Autor istraživanja Christopher Tyler, profesor na Univerzitetu u Londonu i na Smith-Kettlewell Eye Research Institute u San Franciscu, ističe da je gledajući njegove radove primetio izrazitu divergentnost očiju na svim njegovim slikama.

Analizirajući smer pogleda u šest da Vinčijevih portreta, dve skulpture, dva ulja i dva crteža, Tyler je otkrio da neki od radova ukazuju na znakove egzotropije, jer oči portreta gledaju prema vani.

Ne prikazuju sva dela samog slikara, ali i Leonardo da Vinci u svojim zapisima navodi da "svaki umetnikov portret odražava izgled samog slikara".

Tylerova merenja su pokazala da je slavni Leonardo da Vinči imao tendenciju škiljavosti, s jedim okom okrenutim prema vani za -10.3 stepeni kada je bio opušten.

Naravno genijalni majstor slikarstva kada je bio odmoran i usredotočen, mogao je vratiti pogled ravno. Tyler kaže da se navjerovatnije radi o škiljavosti levog oka ali nije baš apsolutno siguran.Dodaj komentar


Komentari  
Ja
# Ja 21-10-2018 19:12
Mislite, bio je razrok? Škiljav ili zrikav je kada oko beži unutra.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 21-10-2018 19:41
Pa u jendu ruku moglo bi se tako reći a i ne ( to je nekakav narodni slikoviti izraz) Po pojmu Egzotropije https://hr.wikipedia.org/wiki/Egzotropija je kada jedno iko beži "vani" tako da je to najpravilnije opisano i rečeno
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1