Najzanimljiviji sajt BalkanaLeonardo Da Vinci
Slavnom Leonardo da Vinčiju je mana na oku pomogla da slika genijalno, pokazuju najnovija istraživanja! Renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i  slikar Da Viči je ...


imao egzotropiju odnosno jednu vrstu škiljavosti.

Pa je tako moga je da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan


Leonardo Da Vinci jedan od najslavnijih svetskih slikara, imao je povremenu egzotropiju, vrstu oštećenja oka gde jedno oko beži prema van, kaže se u istraživanju objavljeno u četvrtak u časopisu JAMA.

Autor istraživanja Christopher Tyler, profesor na Univerzitetu u Londonu i na Smith-Kettlewell Eye Research Institute u San Franciscu, ističe da je gledajući njegove radove primetio izrazitu divergentnost očiju na svim njegovim slikama.

Analizirajući smer pogleda u šest da Vinčijevih portreta, dve skulpture, dva ulja i dva crteža, Tyler je otkrio da neki od radova ukazuju na znakove egzotropije, jer oči portreta gledaju prema vani.

Ne prikazuju sva dela samog slikara, ali i Leonardo da Vinci u svojim zapisima navodi da "svaki umetnikov portret odražava izgled samog slikara".

Tylerova merenja su pokazala da je slavni Leonardo da Vinči imao tendenciju škiljavosti, s jedim okom okrenutim prema vani za -10.3 stepeni kada je bio opušten.

Naravno genijalni majstor slikarstva kada je bio odmoran i usredotočen, mogao je vratiti pogled ravno. Tyler kaže da se navjerovatnije radi o škiljavosti levog oka ali nije baš apsolutno siguran.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala