Najzanimljiviji sajt Balkana

Vitaspirit brod i istorijski dvorac Hekimbaši

U Istanbulu sud je doneo presudu u kojoj vlasnik broda treba da plati odštetu jer je brodom udario u vilu koja se nalazi na obali na azijskoj strani Bosfora...

sud je doneo odluku da vlasnik mora da plati 206.103.865 turskih lira, odnosno najviše na 34.3 miliona dolara.

Sedamnaesti privredni sud u Istanbulu zasnovao je presudu na Konvenciji o ograničenju odgovornosti za pomorska potraživanja, koja je zaključena u Londonu 1976. godine.

"Vitaspirit“ sa malteškom zastavom, brod dužine 225 metara, na putu od Rusije do Saudijske Arabije, udario je u u istorijski dvorac Hekimbaši Salih Efendi, 7. aprila 2018. godine. Nije bilo žrtava, ali je drvena vila, koju su sagradili otomanski plemići u 18. veku, teško oštećena.Na saslušanju u sudu, 15. maja, prisustvovali su advokati međunarodne kompanije koja je vlasnik broda "Odyssey Navigation Co." i turske kompanije koja organizuje događaje u vili, zajedno sa određenim članovima porodice koja poseduje zgradu.


Presudivši da "udar nije bio čin zlonamernog ili namernog nedoličnog ponašanja", sud je utvrdio gornju granicu štete koju treba platiti u iznosu od 187.432.506 turskih lira. Kada je dodata obračunata kamata, iznos je definisan na 34,3 miliona dolara.

Prema presudi, ukupan iznos će biti uplaćen u određeni fond, dok se priroda štete proceduralno ne utvrdi na zakonit način, a potom će šteta biti isplaćena od strane tog fonda.

Sud je prethodno izdao nalog za oduzimanje broda na osnovu zahteva vlasnika, uz napomenu da je kuća izgubila svoj istorijski status kao rezultat nesreće.

Bosfor je jedna od najprometnijih brodskih linija na svetu, jer preko 40.000 vojnih, pomorskih i komercijalnih brodova prolazi kroz taj moreuz godišnje.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1