Najzanimljiviji sajt Balkana

Majkl Atija je konačno rešio matematički problem star 160 godina?
Rimanova hipoteza, jedan od sedam matematičkih problema koja je stara 160 godina za čije rešenje se dobija nagrada od milion dolara, izgleda da je rešena.?!....

Ovog puta nulama zeta-funkcije bavio se Majkl Atija, nagrađivani britansko-libanski matematičar, a da li je uspeo da reši čuveni problem utvrdiće komisija.

Jedan od najpoznatijih nerešenih matematičkih problema mogao bi uskoro da bude precrtan sa te liste.

Na skupu održanom u Hajdelbergu, koji je iščekivan sa izuzetno velikim nestrpljenjem u naučnim krugovima, penzionisani matematičar Majkl Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, predstavio je rad za koji tvrdi da je dokaz Rimanove hipoteze, glavolomke koja je mučila mnoge njegove kolege u proteklih 160 godina.

"Reši Rimanovu hipotezu i postaćeš slavan. Ako si već bio slavan postaćeš ozloglašen", rekao je 89-godišnji naučnik tokom izlaganja.

"Niko ne veruje u bilo koji dokaz Rimanove hipoteze jer je ona suviše teška. Niko nije došao do rešenja i zašto bi to sad neko uspeo da reši? Izuzev, naravno, ako nemate potpuno novu ideju", kaže Atija.

Rešenje koje je ponudio moraće da proveri komisija kako bi se utvrdilo da li je tačno, a time i postalo vredno milion dolara.

Američki Institut za matematiku „Klej“ ponudio je nagradu od milion dolara svakome ko reši neki od popularno nazvanih milenijumskih problema, među kojima je i Rimanova hipoteza.

Nigerijac Opejemi Enok takođe je bio uveren 2015. godine da ima rešenje za jedan od najvećih matematičkih problema svih vremena prvi put formulisan u radu Bernarda Rimana iz 1859: O broju prostih brojeva ispod zadate veličine.

Do sada je samo jedan milenijumski problem rešen, ali nagrada od milion dolara nije dodeljena: Grigorij Perelman 2010. godine odbio je i priznanje i novac za rešenje Poenkareove hipoteze.

Izvor:rts.rsZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1