Najzanimljiviji sajt Balkana


BFS ILON MASK raketa
Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask objavio je nekoliko novih, retkih stvari oko u izgradnje njegove rakete - svemirskog broda "Big Falcon Spaceship  (BFS) iz kompanije "Space X" koja će ići na Mars i Mesec.....

Mulitmilijarder Mask je pre nekoliko dana objavio da će prvi putnik koji će obići Mesec njegovom raketom BFR biti japanski milijarder Jusaku Mezava, kada je i pokazao nekoliko fotografija o radu unutar "Space  X" u postrojenju u losanđeloskoj luci.


To su bili prvi novi detalji o konstrukciji rakete od aprila. Stručnjaci kažu da novoobjavljene fotografije otkrivaju nove informacije o izgradnji BFS i brzini napretka projekta.
GLAVNI deo BFS ILON MASK rakete koja će leteti na Mars
Neobično je za kompanije i čak vladine agencije koje prave rakete da otkriju mnogo toga o onome što razvijaju. Ali, ono što Mask želi je da povede javnost sa sobom.

On živi i diše sa tom kompanijom, pa kad ima nešto oko čega je uzbuđen želi da to pokaže i bude što je transparentniji moguće – izjavio je Marko Seseres, analitičar "Til grupe", preneo je "Sapce Alert”.
BRF ILON MASK raketa GORNJI DEO
Big Falcon Spaceship  (BFS)  je lansirni sistem na 39 nivoa, napravljen iz dva dela – 55 metara visokog svemirskog broda, “od glave do pete”, i 70 m visokog raketnog motora koji vodi letelicu u orbitu.
delovi Big Falcon Spaceship ILONA MASKA                                                                                                     (kliknite na sliku za uvećanje slike)
Dužina BFR rakete (ili kako je zovu Big Falcon Spaceship) za Mars će biti 48 metara s suhom masom od 85 tona. Nosivost goriva biće 1.100 tona Maksimalna nosivost koju će moći nositi je iznosi 150 tona s tipičnim povratnim nosivim sadržajem od 50 tona
delovi rakete BFS ILONA MASKA
Big Falcon Rocket (BFR) raketa Ilona Maska imaće 40 kabina (svaka kabina može držati do 5-6 ljudi, ali Musk kaže da će verovatno biti 2-3 osobe u svakoj kabini) i velike zajedničke prostore. Dakle, bit će oko 100 ljudi po letu na Mars, u nekoj bliskoj budućnosti  kada sve to bolje zaživi.


Mask je rekao da je svemirski brod najteži deo sistema za izgradnju, pa "Space X" prvo pravi prototip.

Mask želi da lansira brod u orbitu i nadopuni ga gorivom dok kruži oko Zemlje.

Brod potom može uključiti svoje motore, leteti svemirom, sleteti na Mars i potom se vratiti na Zemlju. Sistem je osposobljen za ponovno korišćenje, pa bi ovu akciju – kako se navodi – trebalo da bude u stanju da ponovi više puta.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1