Najzanimljiviji sajt Balkana


ExoMars Trace Gas Orbiter sonda
Oko planete Mars orbitira sonda "Trace Gas Orbiter" koja je pre par dana snimila neverovatnu fotografiju! Ono što je zapanjujuće je dokaz da je na površini Marsa nekada davno tekla voda i postojale su reke.!...


U pitanju je drevna nekadašnja rečna delta na Marsu a njenu fotografiju možete videti na slici 


Ono što je zapanjujuće je dokaz da je na površini Marsa nekada davno tekla voda to jest, postojale su reke.!

Letelicu "Trace Gas Orbiter" lansirala je Esa 2016. godine u okviru svog programa "Egzo Mars". Njen zadatak je proučavanje gasova u atmosferi crvene planete.

Esa proučava Mars još od 2003. godine, a u saradnji sa ruskim "Roskosmosom" planira da 2020. godine na Mars pošalje rovera.

Panoramsku fotografiju kratera Ebersvalde na južnoj polulopti Marsa objavila je Evropska agencija za istraživanje svemira (Esa) uz pomoć ruskih kolega iz "Roskosmosa“.
mars delta drevne reke na marsu / printscreen/tviter                                                                                      (kliknite na sliku gore za uvećanje slike)

Na levoj strani fotografije  se jasno vidi rečna delta, koja umnogome podseća na deltu Nila u severnoj Africi. Uprkos tome što voda u tečnom stanju na Marsu trenutno ne postoji.

Ova nova fotografija s površine planete Mars je "živi" dokaz o evoluciji planete mars odnosno činjenica da je nekad davno na površini planete Mars tekla prava voda ili bolje da kažemo postojale su reke!


Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1