Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: mozak tehnologija

Hirurg Ling Žipej iz Kine izveo je nesvakidašnju operaciju! Dr Ling je na udaljenosti od 3.000 kilometara,  uz pomoć 5G tehnologije izveo uspešno operaciju na mozgu pacijenta.

Žipej je iz klinike na ostrvu Hajnan, na samom jugu Kine, neuralni stimulator ugradio u mozak pacijenta u pekinškom kliničkom centru koji je udaljen  gotovo 3.000 kilometara

Zahvat je trajao tri sata, a hirurg je uspešno uz pomoć 5G tehnologije koristio instrumente operišući pacijenta koji je bolovao od Parkinsonove bolesti.

Kao sredstvo komunikacije između doktora i instrumenata korišćen je uređaj kineske kompanije „Huavej“, koji je omogućio istovremenu vezu."Skoro da nisam imao osećaj da je pacijent udaljen 3.000 kilometara", naveo je Ling.Uobičajene 4G mreže ne mogu da podrže obavljanje osetljivih aktivnosti poput operacija, zbog nedovoljne brzine veze, koja uzrokuje kašnjenje u daljinskom upravljanju i prenosu slike.

Nova 5G tehnologija čini se da je rešila taj problem.

Daljinska hirurgija mogla bi da omogući ljudima u siromašnim, zabačenim krajevima ili ratnim zonama da dobiju pomoć najboljih doktora širom sveta.

Prva operacija putem 5G tehnologije na ljudima izvedena je pre nekoliko dana, kada je hirurg iz Pekinga operisao jetru pacijentu u bolnici u Šenženu, na udaljenosti od 2.000 kilometara.

Izvor:RTS
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1