Najzanimljiviji sajt Balkana

Najveća indijska deponija u Gazipuru slobodno bi mogli reći da je "planina smeća" u Nju Delhiju poznatija kao "Mont Everest smeća", je danas toliko visoka da će uskoro prevazići visinu Tadž Mahala...Koliko je velika govori i podatak da letelicama neophodno upozorenje da je u blizini ogromna velika deponija.Deponija u Gazipuru (engl. Ghazipur) na istočnom obodu Nju Delhija je veličine kao 40 fudbalskih terena. Visoka je više od 65 metara i raste skoro svake godine za po 10 metara.!


Trenutno je toliko visoka da bi već sledeće godine mogla da prestigne Tadž Mahal koji je visok 73 metra.

Vrhovni sud Indije upozorio je prošle godine da će uskoro morati da bude postavljeno crveno svetlo kako bi bili upozoreni avioni koji prolaze. Čini se da je to vreme došlo jer je obvo brdo postalo simbol zagađenosti životne sredine u svetu.

"Ovo mora da se zaustavi, jer su se zbog konstantnog nagomilavanja otpada drastično zagadili vazduh i podzemne vode" kaže Čitra Mukherdži, predsednik organizacije za životnu sredinu "Čintan".

Deponija je "otvorena" 1984. godine i planirano je da bude zatvorena kada ispuni svoje kapacitete. Vrhovni sud Indije više puta je opominjao gradske vlasti da nešto preduzmu, ali se, uprkos tome, svakog dana na deponiju istovari oko 2.000 tona otpada.
planina smeća indija Ghazipur
Indijski gradovi proizvedu 62 miliona tona otpada godišnje, a prema aktuelnim projekcijama taj broj će se do 2030. povećati na 165 miliona tona.

Lešinari, psi lutalice, pacovi i više od 1.000 sakupljača otpada, od kojih su mnogi deca, pretražuju otpad. Život u okolini deponije u gradu Gazipuru ekstremno je opasan

Ljudi koji stanuju u blizini deponije planine smeća kažu da je vazduh toliko zatrovan da jedva dišu, a mnogi se žale na akutne respiratorne i stomačne probleme.

Iako je 2018. godine privremeno bilo zabranjeno bacanje smeća jer su jake poplave uticale na to da se delovi "planine" sruše, a poginule su i dve osobe, nikakva alternativa nije pronađena.

Mnogi lokalci takođe danas se žale na zdravstvene probleme zbog udisanja zagađenog vazduha.

Indija je inače zabranila uvoz plastičnog otpada ranije ove godine i iznela plan o ukidanju upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu do 2022. godine.

U januaru ove godine nivo zagađenja u Nju Delhiju dostigao je zabrinjavajuće vrednosti, oko 12 puta veće od dozvoljenih. Dok prema podacima UN, Nju Delhi je najzagađenija prestonica na svetu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1