Najzanimljiviji sajt Balkana

Okean saturnovog satelita Enkelad sadrži osnovne sastojke za razvoj života, otkriveno je najnovijom analizom NASA-e.U ovoj analizi je utvrđeno prisustvo organskih jedinjenja bogatih azotom i kiseonikom...

Organska jedinjenja otkrivena su u vodi koja u svemir izbija kroz ledenu površinu Enkelada. (engl. Enceladus). Ova jedinjenja, koja nose azot i kiseonik, igraju ključnu ulogu u proizvodnji amino kiselina - složenih molekula od kojih su izgrađeni proteini.


Naučnici su već dugo sumnjali da bi okean ispod Enkeladove površine mogao da sadrži sastojke za život. Istraživači su i ranije otkrivali organske molekule, ali je ovo prvi put da su bili rastvoreni u vodi.!

To je ključno, jer znači da bi jedinjenja u dubinama mogla da prođu kroz brojne hemijske reakcije i stvore amino kiseline.

Svi detalji u vezi sa ovim objavljeni su u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society."

"Ovo pokazuje da Enkeladov okean ima bogatstvo reaktivnih gradivnih blokova i to je još jedno zeleno svetlo u istraživanju i ispitivanju satelita i njegove sposobnosti da podrži život", naveo je Frank Postberg, koautor studije.

Na Enkeladu voda redovno probija ledenu koru satelita i izbija u svemir. Nasini naučnici analizirali su podatke o hemijskoj strukturi vodoskoka i otkrili nekoliko novih organskih jedinjenja, od kojih su neka sadržavala azot, a neka kiseonik.

Ova jedinjenja bila su rastvorena u vodi, a kada bi ona izbijala na površinu, kondenzovala bi se i zamrzla na ledenoj kori. Deo vodoskokova otišao bi u svemir, a Nasina svemirska letelica „Kasini" otkrila je njihovo prisustvo.

Duboko u okeanima Zemlje, morska voda se meša sa lavom koja izbija kroz pukotine, a tokom tih interakcija dešavaju se hemijske reakcije koje pretvaraju organska jedinjenja u amino kiseline.

One dalje formiraju proteine koji su ključni u repliciranju genetičkih informacije na osnovu kojih nastaju život.

Taj proces omogućava da život nastaje čak i bez prisustva Sunčeve svetlosti. To je važno zato Enkeladova ledena površina odbija i ono malo svetlosti koje satelit dobija. Bilo kakav oblik života na njemu morao bi da se razvije u potpunoj tami.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1