Najzanimljiviji sajt Balkana

oraoRuski orao po imenu Min,koji su naučnici pratili pomoću GPS ogrlice koštao ih je pravo malo bogatstvo u računu za roming nakon što je izašao iz zemlje...

Orao Min, inače je migrirajuća ptica, opremljena je bila uređajem koji je trebalo da tekstualnim porukama šalje koordinate nazad istraživačima.


Međutim, nisu računali da će stepski orao, koji obično migrira u južnu Rusiju ili Kazahstan, otići 5.600 kilometara putem Irana. Otamo je uređaj poslao stotine tekstualnih poruka, koje su sve naplaćivane po 48 rublji roming tarifi (oko 0.27 centi evra)


Naučnici, iz ruskog Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku, stalno nadgledaju 13 ptica.

Min je prvo odletela u područje koje nije imalo pokrivenost signalo, što je značilo da su se sve poruke, koje je u tom periodu trebalo da pošalje, sačuvale da se pošalju kasnije kada dobije signal.

Onda je proputovala skoro 5.600 kilometara i kada je ušla na teritoriju sa mobilnom pokrivenošću, sve zaostale poruke su poslate.

"Odjednom nam je poslala stotine preskupih poruka sa svog letnjikovca i potrošila čitav budžet koji je posvećen za orlove", kaže Elena Šnajder, jedan od istraživača.

Ukupan račun iznosio je oko 1.415 evraZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1