Najzanimljiviji sajt Balkana


Najstrmija zupčasta pruga  na svetu Pilatusbahn
Najstrmija zupčasta železnička pruga na svetu "Pilatusbahn" (u prevodu Pilatova železnica) nalazi se u Švajcarskoj i vodi od Alpnahštada, u kantonu Obvalden, do planine Pilatus (2.073 metra)....

Prvi put ova železnička najstrmija pruga - linija je otvorena parnim vozom 4. juna 1889. godine i elektrifikovana je 15.maja 1937. pomoću nadzemne električne opreme (stubova) od 1550 V


Voz se kreće 4.618 kilometara dugom prugom uzanog koloseka (širine 800 mm), savladava visinsku razliku od 1.635 metara, a na najstrmijem usponu ugao nagiba je 48 stepeni.Da bi se sprečilo iskakanje voza iz šina pri tako strmom usponu, švajcarski inženjer Eduard Loher predložio je ugradnju alternativnog sistema, koji je po njemu dobio ime.
Najstrmija zupčasta pruga Pilatusbahn
Brzina kretanja uzbrdo je devet do 12 kilometara na sat, a nizbrdo devet kilometara na sat. To znači da je potrebno 30 minuta da se stigne do vrha i 40 minuta za povratak u dolinu.

Voz može da preveze najviše 340 osoba na sat odnosno 32 putnika po jednom vagonu. Ova nastrmija zupčasta železnička pruga "Pilatusbahn" otvorena je od početka maja pa sve do novembra meseca.

Na kraju pogledajte kako izleda ta vožnja mada svi znamo da neko iskustvo uživo ništa ne može da zameni taj užitak:

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1