Najzanimljiviji sajt BalkanaStara carska obveznica
Potomci francuskih investitora, koji u svom posedu imaju ruske carske obveznice iz 19. veka, traže isplatu duga od Rusije u visini od neverovatnih 53 milijarde evra!...

Ruska železnica je 1867. godine izdala obveznice garantovane u zlatu. Bile su vredne tadašnjih 15 milijardi franaka, što danas iznosi oko 53 milijarde evra. Oko 400.000 potomaka investitora traži vraćanje novca, piše RTS.rs

Posle socijalističke revolucije u Rusiji, Vladimir Iljič Lenjin izdao je dekret da se otpišu svi dugovi Ruske carevine.

Međutim, potomci francuskih vlasnika obveznica imaju vrlo male šanse za naplatu od Rusije. Pariz i Moskva su 1996. godine potpisali otpis carskog duga. Rusija je pristala da Francuskoj plati 400 miliona dolara u tranšama od 50 miliona dolara.


Brojni ekonomisti su rekli da je to otprilike tek dva odsto onoga što je Ruska carevina dugovala francuskim investitorima.

Sličan scenario odigrao se i između Velike Britanije i Rusije nakon sloma SSSR-a. Mihail Gorbačov potpisao je dogovor sa Margaret Tačer za poravnanje duga predrevolucionarne Rusije.

Velika Britanije se tada obavezala da plati građanima koji su imali ruske carske obveznice, izdate kao kompenzacija za 5,5 tona zlata cara Nikolaja Drugog smeštenog u britanskim bankama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala