Najzanimljiviji sajt Balkana

izgubljeni kontinenti ispod Antarktika
Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je svetskoj javnosti ostatke izgubljenih kontinenata koji su milionima godina bili sakriveni ispod Antarktika....


Naučnici su koristili podatke satelita GOCE (Istraživač gravitacionog polja i kretanja okeana), koji je pao na Zemlju nakon što je ostao bez goriva 2013, da bi napravili kartu kretanja Zemljih tektonskih ploča ispod Antarktika u poslednjih 200 miliona godina, i došli do novih saznanja o nastanku ovog kontinenta.

"Ovi snimci revolucionarno unapređuju mogućnosti za proučavanje Antarktika, kontinenta koji najmanje razumemo" izjavio je koautor studije Fausto Feračoli.

U istočnom Antarktiku vidimo uzbudljiv mozaik geoloških odlika koje ukazuju na osnovne sličnosti i razlike između Zemljine kore ispod Antarktika i drugih kontinenata s kojima je bio spojen do pre 160 miliona godina.

Naučnici su kombinovali podatke sa satelita GOCE i seizmološke podatke da bi napravili 3D mapu Zemljine litosfere, sloja sastavljenog od kore i otopljenog omotača ispod površine Zemlje, u kome se, između ostalog, nalaze kratoni, stenovita područja, ostaci drevnih kontinenata.

Najnoviji rezultati bacaju svetlo na pucanje Gondvane, davno nestalog "superkontinenta", koji je obuhvatao i današnji Antarktik. Kontinent se podelio pre oko 130 miliona godina, a mapa pokazuje da su Antarktik i Australija bili povezani do pre 55 miliona godina.

Studija takođe otkriva da zapadni Antarktik ima tanju koru od istočnog, što se može uporediti sa odnosom između Australije i Indije.izvor:blic.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1