Najzanimljiviji sajt Balkana

brojeviArapske brojeve, kakve ih danas koristi ceo svet, postavio je Abu Abdulah Muhamed ibn Musa el Horezmi, persijski matematičar, astronom, astrolog i geograf iz 9. vek...

I, dok se svi, bez izuzetka, služimo ovim brojevima, da li ste znali zašto oni izgledaju baš ovako?


Arapski brojevi potiču, zapravo, iz Indije. Persijskom naučniku Abu Mašaru pripisuje se uvođenje hinduske aritmetičke nauke sa njenim numeričkim sistemom kao i uvođenje oznake za nulu.


Prevodiocu hinduskih dela Al Fazariju pripada zasluga što je arapski svet upoznao s hinduskim načinom označavanja brojeva.

Potom je Muhamed el Horezmi, persijski matematičar, svoje astronomske tablice zasnovao na Al Fazarijevom delu i objedinio indijski i grčki astronomski sistem i u isto vreme dao svoj doprinos.
brojevi ime(crveni uglići -linije pokazuju uglove u brojevima )
Naime, arapski brojevi, onako kako ih danas znamo i pišemo, formiraju se prema broju uglova koji formiraju - 1 ima jedan ugao, 2 ima dva ugla, 3 - tri ugla i tako dalje. Broj 0 (nula) je, da se zaključiti samo, bez uglova.

Inače (engl. zero) -nula, je došla u engleski iz nekog italijanskog oblika, i cipher (nula), koja se pojavila u engleskom oko 200 godina ranije, dolaze od ar. sifr. To je prevod sanskritske reči koja znači prazan.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika ZAŠTO...?

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "ZAŠTO...?"
Nadamo se da će vam rublika "Zašto? "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1